Youtube uitleg Diapp 2
Video met dank aan Coach Caroline @2concern
Maart 2016
Diapp lanceert versie 2.0 voor iPhone en Android
Heeze – Vanaf vandaag is de nieuwe versie van de Diapp beschikbaar. ,,Na meer dan 2.150 downloads heeft de Diapp zichzelf ruimschoots bewezen. Waarom dan toch in een nieuw jasje?Het nieuwe design is leuk, fris en van deze tijd. Maar de nadruk van de nieuwe versie ligt voor mij vooral op het wegwerken van de kleine ongemakken in de applicatie die gebruikers ons meldde. Het kon en moest nog gebruiksvriendelijker.”, aldus bedenker Wim Renders. Op veler verzoek is de app deze keer niet alleen te verkrijgen in de appstore van Apple, maar ook te downloaden in de playstore van Android. Deze vernieuwde applicatie maakt het diabetespatiënten nog makkelijker om de koolhydraten en spuit-indicatie voor maaltijden te berekenen of zelf (eigen of nieuwe) producten toe te voegen aan de bestaande koolhydratenlijst. Het doel van deze App is om te zorgen dat een diabetespatiënt zich direct beter voelt - omdat iedereen heel nauwkeurig de juiste hoeveelheid insuline kan berekenen en toedienen – maar ook op latere leeftijd minder kans heeft op ernstige chronische ziektes. Dit maakt het leven voor velen een stuk aangenamer en levert de maatschappij een groot kostenvoordeel op. Renders: ,,Unit040, de programmeurs achter de Diapp, hebben hem nu zo ontwikkelt dat we hierna ook internationaal kunnen lanceren.”
De diabetes applicatie is in 2010 bedacht door Wim Renders, vader van een diabetespatiëntje. ,,Het idee is uit nood geboren. Vier keer per dag moeten wij bij mijn dochtertje insuline spuiten. Drie keer moeten we – aan de hand van de koolhydraten in het eten - berekenen hoeveel eenheden insuline we moeten spuiten. Hierbij lopen we elke dag tegen twee praktische problemen aan: een lastige berekening van het aantal te spuiten eenheden insuline en etenswaren die niet in het koolhydratenboekje zijn opgenomen. Hierdoor liepen mijn vrouw en ik de hele dag met een hele grote tas rond met prik- en spuitspullen, een koolhydratenboekje en een rekenmachine. Dat moet makkelijker kunnen dacht ik!” En dat is gelukt. Vier jaar later gebruikt zijn 10-jarige dochter de applicatie inmiddels zelf ook. En ondertussen nog 2.150 anderen, die de weg naar de appstore wisten te vinden. ,,Nu ik mijn investering bijna terug heb verdiend, ben ik bereid om de volgende stap te zetten.. Het is altijd mijn bedoeling geweest om mensen die in hetzelfde schuitje zitten te helpen. Daarom heb ik nu ook de Android versie laten ontwikkelen en loop ik met de gedachte om nu met een buitenlandse versie te komen. Door deze stap te zetten kan ik nog meer mensen iets bieden wat hen dagelijks helpt.”
Goed, beter, best
De reacties van gebruikers na de lancering waren heel positief, maar in de loop der tijd kwamen toch nog een paar ongemakjes boven water. Eén daarvan was de vraag om een woordenboek functie toe te voegen. Door deze functie kun je met een paar letters typen bij het product van je keuze komen. ,,Een ander ongemak was het feit dat mensen graag met nog minder handelingen iets aan de lijst toe willen voegen”, reageert Renders tevreden. ,,Fijn dat je zoiets te horen krijgt van de gebruikers. Ook als jij dat zelf minder erg vindt, probeer je naar die opmerkingen te luisteren. Nu hebben we daar iets aan kunnen doen door slim te programmeren. Met dank aan Unit040, die mij ook deze keer terzijde stonden.”
En nu? Trots stelt Wim Renders: ,,Alle gebruikers mogen de nieuwe versie gratis downloaden als een update! Ik hoop dat zij in ruil daarvoor wederom wat reclame willen maken voor de nieuwe versie. Ik weet zeker dat ze de aanpassingen zullen waarderen!”
En er is ook weer een nieuw youtube filmpje online gezet op www.Diapp.nl. ,,Ik vond het erg leuk dat Caroline Nuijts - een vriendin van mij, met diabetes en een insulinepomp – een enthousiast instructiefilmpje maakte. Daar hebben heel veel mensen gebruik van gemaakt. Ik heb haar gevraagd of zij ook voor de vernieuwde versie een filmpje wilde maken. Zij op haar beurt wilde graag mijn dochter mee laten doen. Het is nu echt een leuk familieproject geworden.”
Mobiele oplossing
De Diapp is een mobiele applicatie (software op een telefoon) die dient als rekenhulp bij het berekenen van het totale aantal koolhydraten voor een volledige maaltijd en helpt bij berekenen van het aantal eenheden insuline die je moet toedienen als diabetes patiënt. Daarnaast is de applicatie gemaakt om zelf nieuwe producten toe te voegen, zodat de lijst up-to-date blijft. Renders: ,,We hebben niet alleen de techniek geoptimaliseerd, maar ook bij meer dan duizend producten aangegeven wat volgens ons een logische hoeveelheid is die je zou willen kiezen.. Dus naast 100 gram peperkoek, ook een ‘plak’ toegevoegd. De Diapp draait vooral om gebruiksvriendelijkheid in het dagelijks gebruik.”
Hoe groot is het probleem eigenlijk?
Uit onderzoekscijfers van Diabetes Vereniging Nederland (DVN) blijkt dat het aantal mensen met diabetes al is opgelopen tot ruim 1.000.000 Nederlanders. Daarvan weten 200.000 mensen niet dat zij diabetes hebben. 900.000 mensen hebben diabetes type 2. Bij 100.000 komt diabetes type 1 voor en moeten dagelijks spuiten. Op wereldwijde schaal hebben 246 miljoen mensen diabetes.