Startscherm

Het startscherm van de app:

Een dagdeel selecteren - Hier kunt u selecteren om welke maaltijd het gaat: ochtend, middag of avond. Dit is gekoppeld aan de ingestelde verhouding voor dat dagdeel. Deze verhouding kunt u – optioneel - instellen door op ‘instellingen’ te tikken (zie uitleg verderop).

Product toevoegen - Hier kunt u een product kiezen om toe te voegen aan uw maaltijd. Als u alle producten heeft gekozen die u gaat eten, dan kunt u klikken op ‘bereken totaal’ (zie uitleg verderop).

Extra koolhydraten - Soms wilt u geen product aanmaken, of weet u hoeveel koolhydraten er bijvoorbeeld in een lepel ketchup zitten. U kunt dan snel losse koolhydraten toevoegen aan uw maaltijd (zie uitleg verderop).

Verwijder lijst - Hiermee kunt u de gehele lijst in het scherm wissen, individuele items kunt u wissen door rechts op het ‘pijltje’ te klikken.

 

 

De productlijst:

Zoekopdracht.. – Als u in het zoekopdracht veld staat, kunt u door een aantal letters in te typen van het product dat u zoekt, snel en gemakkelijk uw gewenste product in de lijst van ongeveer 1000 producten vinden. De zoekopdracht gaat van start als u op ‘zoeken’ tikt.

Een product selecteren - Druk op een product om de juiste hoeveelheid aan te geven in uw maaltijdoverzicht.

Nieuw product aanmaken - Vanuit hier kunt u naar het scherm gaan om een extra (nieuw) product toe te voegen aan de lijst.

Een product selecteren:

Eenheid selecteren - Hier kunt u de eenheid selecteren. De meeste producten in de lijst kennen milliliter of grammen, mits aanwezig zijn er ook speciale porties te selecteren, bijvoorbeeld een lepel, een glas etc.

Hoeveelheid kiezen - Kies hoeveel gram, milliliter of aantal u wilt.

Toevoegen - Het programma zal het aantal koolhydraten en totale aantal gram/milliliter van de gekozen hoeveelheid berekenen als u naast het toetsenbord drukt. Als u tevreden bent kunt u op 'Voeg toe' drukken om het product aan uw maaltijd toe te voegen, en naar uw maaltijd overzicht terug te keren.

Bewerken - Verander de instellingen van een product. U kunt hiermee de hoeveelheid in een portie van een product veranderen.

Een nieuw product aanmaken:

Gegevens invoeren - Hier kunt u de gegevens van uw eigen product invoeren. Een naam, aantal koolhydraten per 100g of 100ml en keuze tussen gram of milliliter zijn verplicht.

Eigen eenheid aanmaken - Optioneel kan er nog een eigen eenheid worden aangemaakt. Deze kunt u zelf een naam en hoeveelheid geven. Later bij de keuze voor dit product wordt deze eenheid ook zichtbaar.

 

Extra koolhydraten toevoegen:

Extra koolhydraten toevoegen - Soms wilt u geen product aanmaken, of weet u hoeveel koolhydraten er bijvoorbeeld in een lepel ketchup zitten. U kunt dan snel losse koolhydraten toevoegen aan uw maaltijd. Wilt u de volgende dag nog herkennen wat de extra koolhydraten waren, dan kunt u er ook nog een naam aan toevoegen.

Instellingen:

Stel uw spuitverhoudingen in -Hier kunt u uw spuitverhouding (aantal koolhydraten/per eenheid insuline, in overeenstemming met de afspraken met uw diabetesverpleegkundige) ingeven. Per dagdeel kan er een aparte verhouding worden opgegeven. Hiermee kan de app automatisch uitrekenen hoeveel insuline u zou moeten spuiten. Als u niets invult, zal de Diapp automatisch de verhouding 1 gebruiken.

Taal instellen - U kunt naast Nederlands ook Engels kiezen als taal voor de app. Hiermee veranderd u alleen de voertaal van de app.

Spuitindicatie berekenen:

Uitrekenen – Als u heeft geklikt op ‘bereken totaal’ krijgt u een duidelijk overzicht van uw totale maaltijd. De app rekent automatisch uit hoeveel koolhydraten u in totaal gegeten heeft, en afhankelijk van de ingestelde verhouding zal de app ook een insuline spuitindicatie uitrekenen. Deze indicatie wordt op honderdsten nauwkeurig uitgerekend, zodat de gebruiker naar eigen inzicht kan afronden.